30-04-14

Tot slot...

enoughisenoughbis.jpg

Gedurende een aantal weken hebben we u geïnformeerd en concluderen :

1. het sluipverkeer via de wijk is een halt toegeroepen door het plaatsen van de sluis : uitgevoerd

2.het woonwagenpark komt er niet : uitvoering tegen 2016

3.de wateroverlast is aangepakt met enkele goede ingrepen maar op dit ogenblik kunnen we niet zeggen of                         die voldoende zullen zijn en wachten we het resultaat van de studie af;

4. 
de geluidshinder is door alle partijen die het veroorzaken erkend en zij willen er iets aandoen; er zijn enkele positieve signalen zoals het ‘warmdraaien’ van de vrachtwagens van Ots te laten gebeuren op een andere plaats,  en volgens een aantal bewoners is er iets minder geluidslast vanwege Amacro; omdat we hiervan niet zeker zijn, zullen we volgende week een mini-enquête uitvoeren bij de inwoners van Uylenbroeckstraat en Patrijzenlaan in het bijzonder, maar elkeen die zich betrokken partij voelt kan hieraan deelnemen;

5.
 het probleem van de windmolens is zeker niet opgelost; het is wachten op de uitspraak van de commissie welke normaal in de maand mei zou moeten gebeuren maar het kan evengoed nog één of zelfs twee jaar wachten worden; alleszins zullen we dit probleem heel kritisch en vooral alert blijven opvolgen.

We willen jullie ook informeren omtrent een viertal vragen welke we ook al hebben doorgespeeld aan de bevoegde personen :

 a)  vraag voor het plaatsen van spiegels bij het buiten rijden van de wijk ter hoogte van de Alsembergsesteenweg via           de T.Swalusstraat (is provinciale materie);                                                                                                                                        b)  dringende vraag (van meerdere bewoners) om aandacht te hebben voor het oversteken van de Bergensesteenweg             ter hoogte van de bushalte;
c)    vraag van verschillende bewoners omtrent het parkeren van zwaar vervoer in de wijk;
d)  
sommige bewoners denken dat de vliegroutes gewijzigd werden waardoor we tussen 1.00 en 3.00 zware vliegtuigen         horen overvliegen;

Mocht er intussen belangrijk nieuws komen in verband met één van de onderwerpen zoals hoger aangegeven, zullen we u daar onmiddellijk over informeren.

Volgende week : mini-onderzoek voor bewoners in verband met geluidshinder Amacro

23-04-14

Verslag Infoavond : deel 5 : geluidshinder

geluidshinder.jpg

Het betreft hier om geluidshinder veroorzaakt door 3 bedrijven :

-Interbeton

-Amacro

-Ots- Van Laethem

Tot welke Klasse behoren deze bedrijven en daarom eerst deze toelichting :

Klasse 3 : is het minst hinderlijk, geen dossier en geen aanvraag; enkel een melding

Klasse 2 : er moet een dossier zijn, vergunning door het College van Burgemeester en Schepen en er is toezicht door de gemeente;

Klasse 1 : er moet een vergunning afgeleverd worden dor de Bestendige Deputatie en door de Milieu-inspectie van Vlaams-Brabant; er is toezicht door de provincie


Interbeton :

Behoort tot Klasse 1
Op aandringen van het gemeentebestuur deed het bedrijf een geluidsstudie in 2013.

Deze studie heeft uitgewezen dat er een overschrijding is van de geluidsnormen o.a. door de betonmixers die zich ’s nachts over het terrein begeven en aldus voor de meeste geluidshinder zorgen.

De sanering  bestaat erin om een hoge  berm van 6 in plaats van 2 meter op te trekken. Deze werken zijn intussen gestart.

Vermits de meeste woningen bel-etages zijn en de slaapkamers boven de 6m komen, is de vraag of deze maatregel voldoende zal zijn .


AMACRO :

Behoort tot Klasse 1
Op aandringen van het gemeentebestuur deed ook Amacro een geluidsstudie in 2013.

Deze studie heeft uitgewezen dat er een overschrijding is van de geluidsnormen.

De sanering zou in functie staan van de technisch/financiële haalbaarheid.

Sinds februari werden de eerste geluidswerende maatregelen uitgeprobeerd, doch deze waren onvoldoende.

Andere maatregelen zullen volgen zodat dit tegen september 2014 duidelijk zou zijn.


Ots-Van Laethem

Behoort tot Klasse 2
Er is geen geluidsstudie uitgevoerd omdat dit niet verplicht is binnen de groep Klasse 2.

Er komt een update van de vergunning door een studiebureau.

Het opwarmen van de vrachtwagens gebeurt op een andere plaats.

De weide langsheen de beek is eigendom van Van Laethem-Ots, maar is ingetekend als “groene buffer”.

Hier kan dus bijvoorbeeld nooit een loods komen.

Besluit :

De bewoners van de Witte Roos verwachten dat de bedrijven zich eindelijk zullen gaan houden aan de wettelijke geluidsnormen. 
We zullen erop toezien dat het gemeentebestuur de inspanningen van de afgelopen 15 maanden ook in de toekomst verder zet.

16-04-14

Zalig Pasen

pasen.png

 

Aan alle bewoners van de Witte Roos wensen we een Zalig Pasen en aan allen die een andere taal spreken, zeggen wij :

Joyeuses Pâques! Happy Easter! Páscoa feliz!¡Felices Pascuas! Frohe Ostern! Wesołych Świąt (Wielkanocnych)! Kellemes húsvéti ünnepeket! Paşte fericit! Paskalya bayramınız kutlu olsun. Glad Påsk! Buona Pasqua! Hyvää pääsiäistä! חג פסחא שמח! !  God påske! Milostiplné prežitie Veľkonočných sviatkov!  Sretan Uskrs! عيد فصح سعيدΚαλόΠάσχα!  Veselé Velikonoce! God påske! Ĝojan Paskon! Vesele velikonočne praznike Bones Pasqües!   Srećan Uskrs! Cáisc Shona Dhuit/Dhaoibh, Beannachtaí na Cásca !  Häid lihavõttepühi Sveiki sulaukę velykų! عیدمبارک !  Chúc Mừng Phục Sinh ЧеститоВъзкресениеХристово! (ЧеститВеликден!  feliz Páscoa Pascha felix! Prospera Pascha sit Gleðilega páska ! Geseënde paasfees Góðar Páskir! Cejnî Hêkesûr pîroz bê СреќенВелигден ; ХристосвоскресеSretan Uskrs! Priecīgas Lieldienas! Selamat Paskah! 

Niemand vergeten?

paaseeieren.jpg

Maar er is ook groot nieuws voor de kinderen want vzw De Witte Roos verwacht alle kinderen tot 12jaar op het pleintje op zondag 20 april om 11uur om paaseieren te raken. Allen daarheen!