14-04-14

Verslag Infoavond : deel 4 : ruimtelijke ordening : windturbines

Windturbine-Tienen.jpg

Van de 7 aangevraagde windmolens door 3 verschillende exploitanten zijn er 2 definitief vergund.

In totaal staan er 3 stuks op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw en 4 op het grondgebied van Beersel.

De drie windmolens van Ecopower (3 windturbines)werden vergund door de hogere overheid. Hier is de gemeente in beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Er werd gepleit op 18 maart 2014 omdat één windmolen te dicht bij de wijk zou opgesteld worden. Er volgt uitspraak binnen de 2 maand.

Bij het project van Electrabel (2 windturbines) is de vergunning afgeleverd.

Bij het project van Nexans op de site van Amacro (2 windturbines)is de vergunning geweigerd, maar de aanvrager is in beroep gegaan. Uitspraak wordt verwacht in mei 2014.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal - in samenwerking met de provincie - streng toezien op het respecteren van de normen voor geluid en slagschaduw. Zo mag de slagschaduw maximaal 8 uur per jaar bedragen en maximum 30 minuten per dag.
Voor de geluidsnorm is het volume de bepalende norm.

Vooraf wordt de modellering, die de exploitanten moeten indienen vooraleer ze de windmolens in dienst mogen nemen, door een onafhankelijk en erkend deskundige nagekeken.

 

Na installatie zullen controlemetingen uitgevoerd worden door de inspectiediensten van de provincie, ook en vooral qua cumulerende effecten. Daarom is het mogelijk dat alle molens op gereduceerde modus zullen moeten draaien, dus niet op volle kracht.

Volgende week : meer nieuws

De commentaren zijn gesloten.